Formål: At oplyse unge mennesker i Danmark om forholdene på Vestbredden (Palæstina) og forstå, hvordan teater i denne forbindelse kan fungere som et vigtigt redskab ud fra budskabet ”Art is Restistance”. Og dette var udgangspunktet for Faisal Abu AlHayjaas andet besøg i november 2014. 

Billederne er fra workshops på Kvisten på Nørrebro og FLOW på Fyn

Freedom Theater Faisal Abu Alhayjaa Jenin Palestine Follow The Women followthewomen Freedom Theater Faisal Abu Alhayjaa Jenin Palestine Follow The Women followthewomen Freedom Theater Faisal Abu Alhayjaa Jenin Palestine Follow The Women followthewomen Freedom Theater Faisal Abu Alhayjaa Jenin Palestine Follow The Women followthewomen
Freedom Theater Faisal Abu Alhayjaa Jenin Palestine Follow The Women followthewomen Freedom Theater Faisal Abu Alhayjaa Jenin Palestine Follow The Women followthewomen Freedom Theater Faisal Abu Alhayjaa Jenin Palestine Follow The Women followthewomen Freedom Theater Faisal Abu Alhayjaa Jenin Palestine Follow The Women followthewomen

I samarbejde med FLOW udviklede vi fire workshops med både 1., 2. og 3. årgang på teaterlinien, alle sammen workshops, hvor eleverne har arbejdet med at udforske “Playback Theatre” – en teaterform, der har givet dem redskaber til at lytte til og improvisere over hinandens historier fra det virkelige liv. Ved at bruge deres egne erfaringer er det blevet nemmere for dem at forstå, når Faisal fortalte, hvordan “Playback Theatre” giver det palæstinensiske publikum på Vestbredden fælles oplevelser/forståelse af sig selv og den israelske besættelse. Det har givet de ca. 65 teaterelever en stærk personlig teateroplevelse og en fordybet indsigt i, hvor vigtige deres egne historier er for andre, og at menneskers liv her og i Palæstina ligner hinanden; samme drømme, samme følelser, samme behov og samme frygt.                                                                                                                                                                                      

Som forberedelse til arbejdet med at improvisere i “Playback Theatre” har eleverne arbejdet med øvelser der har følgende elementer: øjenkontakt/”at se med hele kroppen” – fokus – nærvær – at lytte – at være både 100% opmærksom på sig selv og på alle andre i gruppen samtidigt – “dit hoved ved at du er skuespiller, det ved din krop ikke, før du fortæller den det” – “glem hvordan du ser ud, bare lad kroppen tale” – “fluid sculpture”. Disse momenter af koncentreret arbejde er dokumenteret med billeder.

Vores intention med at nå ud til endnu flere unge er lykkedes over al forventning. På initiativ af dramalærer Rasmus Skovmand er FLOW gået ind med penge til en professional 3D-produktion, så mange flere både lærere og elever på FLOW/VUC, Odense vil kunne blive inspireret til dramaundervisning med Playback Theatre-improvisationer med hensyn til  at fortælle/lytte til hinandens historier og også lære mere om Freedom Theatre og situationen i Palæstina.  Dele af denne 3D-produktion blev optaget på FLOW, hvor Faisal sammen med en gruppe elever fra 3. årgang arbejdede med Playback Theatre. De øvrige dele vil Faisal optage i Jenin, hvor der både vil være “indtryk af byens liv” og optagelser med elever fra “Acting School”, som arbejder på samme måde med en historie fra virkeligheden og klip fra Freedom Theatre’s arbejde.  Fra Danmark filmes “indtryk fra byens liv” i Odense. Rasmus Skovmand vil sammenstille hele 3D-produktionen i løbet af den nærmeste fremtid, og han regner også med, at der vil blive en youtube-version.

Dette har betydet at FLOW og Freedom Theatre bliver knyttet tættere  sammen. Der er  idéer om en teaterudveksling mellem FLOW og “The Acting School” på Freedom Theatre i Jenin,

Vi ville jo også nå ud til flere denne gang, og på Fyn er der mindst 25 voksne, der har mødt Faisal og hørt om Freedom Theatre’s arbejde. Mandag aften mødte Faisal flere “fynske kulturpersoner” da vi var blevet inviterede til uddelingen af “Den Fynske Kulturpris” i Odense; bl.a. chefen for Baggårdteatret i Svendborg og arrangøren af dokumentarfilm-festivalen i Odense (Faisal havde nogle af Freedom Theatre’s nyeste film med til hende). Tirsdag aften var der “Palæstina Café” i Odense. Onsdag aften stod IF for et arrangement i “Den Selvforsynende Landsby” i Hundstrup.

Desværre kunne det heller ikke denne gang lade sig gøre at lave workshop/foredrag på Den Frie Lærerskole i Ollerup . Men programmet på Fyn var alligevel fuldt.

Til gengæld lykkedes det at få et nyt tiltag op at stå I København. Faisal havde under sit første besøg udtrykt ønske om at kunne arbejde med unge på Nørrebro, og vi fik en aftale med ungdomsklubben ”Kvisten på Nørrebro” om en workshop.

Kvisten er et stort og spændende hus i 5 etager for alle borgere mellem 14-100 år bosiddende i Københavns Kommune. Foruden værksteder, hvor brugerne kan udfolde sig kreativt og socialt på alle niveauer, rummer Kvisten også ungdomsklub og en pigeklubben, hvor unge medlemmer kan hygge i deres fritid, deltage i sportsaktiviteter samt ture/overnatninger ud af huset.